augustus 9

Doce pares Eskrima – De kracht van Filipino Martial Arts

0  comments

Filipino Martial Arts kent vele stijlen met veel overeenkomsten, maar er is toch een duidelijk verschil tussen de stijlen. Voor iemand die niet bekend is met deze vorm van Martial Arts lijkt alles op elkaar en hoewel er veel overeenkomsten zijn. Toch zijn er ook veel verschillende. Fma is een weapon based system. Je ziet een beweging waarbij je een wapen blokt en vervolgens countered of ontwapend. De verschillende stijlen hebben hun eigen onderbouwing over de manier waarop dit gebeurt en hanteren hierin hun eigen principes. Wanneer je de principes begrijpt en deze toepast is er dus geen goed of fout. De ene stijl richt zich meer op steken, de andere op locks of ontwapeningen. Ook ligt de focus op verschillende afstanden. Dit maakt fma een veelzijdige en rijke sport. Door kennis op te de doen uit de verschillende stijlen kom je nooit voor verrassingen te staan en heb je een antwoord op iedere aanval.

Een bekende vorm van Filipino Martial Arts is het Doce Pares Multi style programma. Als vertegenwoordiger van Doce Pares Nederland vind ik het belangrijk om ook iets over de geschiedenis van Doce Pares te delen. Daar wil ik in deze blog dan ook graag aandacht aan besteden.

De kracht van het Doce Pares Eskrima is dat het niet uit één bepaalde stijl bestaat. Het is opgebouwd samengevoegd uit verschillende stijlen. Dit zorgt voor een veelzijdig en compleet systeem. In samenspraak met de leiders van Doce Pares werden de diverse tegengestelde stijlen en vaardigheden succesvol samengevoegd:

  • korte afstand, Corto is van Lorenzo en Teodoro Saavedra;
  • middenlange afstand, Sumbrada van Jesus Cui;
  • espada y daga (mes en stok) korte afstand, van Yoling Cañete en in latere jaren Vincente Carin;
  • korte afstand, Hubat van Ciriaco Cañete;
  • ongewapend, Pangamot van Maximo Cañete;

Deze grootmeesters maken nog steeds deel uit van het huidige Doce Pares Eskrima.

Doce Pares is opgericht in maart 1932. Een groep van 12 bekende Eskrimadors van verschillende stijlen kwamen bij elkaar in Cebu City richtten de Doce Pares club op. Deze naam veranderde enige jaren later in Doce Pares. Grootmeester Eulogio Yoling Cañete werd benoemd tot voorzitter (dit is de vader van de huidige grootmeester SGM Dionisio Cañete). De groep, onder leiding van de familie Cañete werd zeer populair, kreeg grote erkening en zette de standaard van het hedendaagse Eskrima Kali Arnis neer. Doce Pares werd zo bekend in Cebu dat de naam synoniem stond voor alle martial arts. Eulogio Cañete werd 56 keer gekozen als voorzitter en bleef hoofd van de organisatie tot aan zijn dood in 1988. Hij werd 88 jaar.

Doce Pares Multi Style System

Dionisio Cañete, zoon van Eulogio Cañete, behoort tot de tweede generatie grootmeesters en heeft een grote invloed heeft gehad op het Doce Pares van de afgelopen 30 jaar. Vanwege de alles omvattende en uitgebreide Filippijnse gevechtkunst worden de leerlingen van Doce Pares onderwezen in de verschillende stijlen en afstanden in het Eskrima.

Het Doce Pares systeem

Door de jaren heen zijn de verschillende stijlen samengevoegd tot het Doce Pares systeem zoals wij dit nu kennen, het vormt één trainingsmethode met een eigen individuele karakter. De ontwikkeling en evolutie van Doce Pares systeem zoals wij dit nu kennis is voornamelijk toe te schrijven aan de inspanningen van Dionisio A. Cañete, in zijn pogingen om Doce Pares in zijn oorspronkelijke vorm zoals die was in 1932 te bewaren en te promoten, ontwikkelde hij een trainingssysteem dat het curriculum van de diverse stijlen van de originele Meesters van Doce Pares met elkaar verweefde.

Vanwege het unieke van het systeem, kan iemand zich pas echt Doce Pares noemen wanneer hij zowel lange -als middellange -als korte afstandstechnieken alsook Espada Y Daga, mes technieken en het zeer effectieve Mano Y Mano en trapping systeem beheerst. De ’12 vormen’ ( Sayaw ) zijn ook een must voor alle Doce Pares adepten.

SGM Dionisio A. Cañete

Dionisio Cañete is de jongste zoon van Eulogio Cañete, de belangrijkste oprichter van Doce Pares. Zijn vader en drie broers gaven hem zijn eerste trainingen in 1946, hij was toen 8 jaar oud. Jaren later trainde hij met zijn oom Feliman, Ciriaco en andere grootmeesters. Tijdens deze langdurige samenwerkingen met de verschillende grootmeesters maakte SGM Dionisio Canete de verschillende Filopino Martial Arts stijlen eigen. Het historische hoogtepunt kwam in 1970, toen Doce Pares Eskrima werd erkend door de Filippijnse overheid.

Dionisio heeft als bestuurslid van het Doce Pares, een wedstrijdvorm gecreërd in Eskrima. De wedstrijdregels die hij het Full Contact Eskrima schreef, worden nog steeds toegepast. Hij ontwierp de wedstrijduitrusting, die gebruikt werden op de eerste Nationale Eskrima Kampioenschappen in maart 1979 in Cebu City.

De wedstrijdvorm kwam niet alleen ten goede aan de populariteit van het Eskrima, maar het maakte ook een einde aan de “deathmatches”, de traditionele Full Contact gevechten zonder uitrusting.

Doce Pares Headquarters

Grandmaster Dionisio A. Cañete
Eagle St. ( Sto. Nino Village)
Banilad, Cebu City
Philippines 6000

Wil je meer weten over deze Dynamische sport? Neem dan contact met ons op: marcel.match@outlook.com


Tags

Arnis, Doce Pares, Doce Pares eskrima, Eskrima, Filipino martial arts, Jeet kune do, Kali, Knife, martial arts, Panantukan, Pangamot


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}