Marcel van Dongen begon op jonge leeftijd met judo, waarin hij zijn tweede DAN behaalde. Daarnaast verdiepte hij zich ook in andere vechtsporten zoals, Jiu-jitsu en Shootfighting, ook hierin behaalde hij zijn eerste DAN. marcel

In 1996 ontmoette hij Frans Stroeven die hem een nieuwe visie op vechtsport gaf, hij maakte voor het eerst kennis met het Eskrima en Jeet Kune Do. Deze dynamische en veelzijdige vechtsport sprak hem enorm aan en hij besloot een instructeursopleiding te volgen. 

Naast zijn instructeursopleidingen in Eskrima, Pangamot en Jeet kune do heeft Marcel zijn vierde DAN in Eskrima. 

Al de kennis die Marcel in de afgelopen jaren heeft opgedaan in deze verschillende self defence stijlen komen samen in  “M.A.T.C.H.”, Martial Arts Training Center Holland. Waar hij self defence trainingen geeft met en zonder wapens. Het maakt niet uit of je Eskrima (Kali Arnis), Jeet kune do, Jun Fan Grappling, Jun Fan Kickboxing of Knife fighting traint, de principes zijn hetzelfde en worden het beste omschreven door Bruce Lee’s beroemde uitspraak “Be like water”. De verschillende technieken volgen elkaar op en smelten samen in dynamische geheel. 

Marcel van Dongen en Shannon Lee, daughter off Bruce Lee
Marcel van Dongen en Shannon Lee, daughter off Bruce Lee

De gouden techniek bestaat niet, het enige wat je kunt doen is trainen. Het maakt niet uit of je met of zonder wapen traint. Het principe blijft hetzelfde. Een wapen is een verlengstuk van je arm. Je hebt alleen te maken met verschillende afstanden. Hier kun je gebruik van maken. 

Ondanks dat self defense geen teamsport is, vindt Marcel het clubgevoel erg belangrijk. Respect voor je tegenstander staat tijdens de lessen dan ook op de eerste plaats. Verder richten de lessen zich op techniek, inzicht en conditie. Met als doel: 

  • lekker trainen en bewegen;
  • waardoor je goed in je vel zit;
  • je weerbaarheid vergroot (en mogelijk daarmee ook je zelfvertrouwen). 

Meer informatie over Marcel van Dongen en over M.A.T.C.H. vind je ook op www.jandevaan.nl