april 4

Seminar Eerste Judoclub Kaatsheuvel

0  comments

Vaardigheden waar je je hele leven profijt van hebt

Afgelopen zondag mocht ik een seminar geven bij EJK (Eerste judoclub Kaatsheuvel). Dit was waar het voor mij allemaal begon toen ik 8 jaar oud was.

In mijn beleving leer je bij judo vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van hebt. Denk alleen al aan het valbreken. Kinderen die op vroege leeftijd leren hoe je het beste kunt vallen, hebben vaardigheden waarmee zij ook op latere leeftijd veel blessures en ongelukken kunnen voorkomen. Maar ook op het gebied van respect, normen en waarden heb ik daar veel geleerd.

Nu ondertussen meer dan 40 jaar later, gebruik ik de kennis en vaardigheden die ik destijds van mijn leraren Bertus Kemmeren en Anke Aerts heb geleerd nog steeds tijdens mijn eigen lessen.

Het voelde als thuiskomen

Het grappige was dat het afgelopen zondag voelde als thuiskomen toen ik de zaal van EJK, Eerste judoclub Kaatsheuvel, binnenstapte. Eigenlijk heel vreemd, want ik kwam in een nieuwe zaal waarin ikzelf vroeger nooit heb getraind. Er stond een groep mensen die ik niet kende. Maar één ding hadden de judoleraren en ik met elkaar gemeen en dat was dat wij als jonge mannetjes onze Martial Arts reis begonnen met judo bij dezelfde leraren, Bertus en Anke. 

Dan heb je het goed gedaan. 

Ik geloof dat de instelling van de leraar een hele belangrijke basis is voor de sfeer, de normen en waarden binnen een club, die de leerlingen met zich meedragen ook als zij later net als ik hun eigen pad vervolgen. 

En als je dan 40 jaar wordt uitgenodigd bij diezelfde club en het voelt als thuiskomen, dan denk ik dat je kunt zeggen dat je leraren het goed hebben gedaan. 


Tags

Eskrima, Filipino martial arts, Jeet kune do, Judo


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}