september 12

Wereld kampioenschappen eskrima – WEKAF

0  comments

Wereld Eskrima Kali Arnis Federation

Het had wat voeten in aarde om er te komen. Maar gelukkig lukte het afgelopen juli om naar de Wereldkampioenschappen Eskrima van de WEKAF in de Filipijnen te gaan. Ik was uitgenodigd om als vertegenwoordiger van Nederland bij deze 16de editie van de wereldkampioenschappen aanwezig te zijn.

Een groot gemis

Het was erg dubbel om naar Cebu te gaan. Natuurlijk was het fijn om eindelijk weer te reizen na corona maar tegelijk was er het besef dat SGM Diony Canete er niet bij zou zijn. Een groot gemis en niet alleen voor Doce Pares multistyle en de WEKAF. Het was fijn om samen met de zoon van SGM Diony, Gerald Canete een bezoek te brengen aan zijn graf en zo afscheid te nemen van een legende die veel voor mij heeft betekend. 

Never stop learning

Ik zal de woorden van SGM Diony, "never stop learning" altijd in gedachten houden. Want alleen als je open staat om nieuwe dingen te leren kun je vooruit gaan en blijven groeien. Ik vind het dan ook nog steeds een grote eer dat SGM Diony mij als hoofdvertegenwoordiger vroeg van het Doce Pares multistyle en de WEKAF in Nederland.  

Verschillende disciplines

Terug naar de wedstrijden. Bij aankomst in de Filipijnen kwamen de vertegenwoordigers van de United Kingdom, Barry Little John en van Duitsland, Mike Rottweiler me al tegemoet en kon ik direct door naar de kampioenschappen. De sfeer zat er meteen goed in, al waren het uiteindelijk lange dagen. Het was natuurlijk super tof dat zowel Barry als Mike met prijzen naar huis gingen.

Ook waren er wedstrijden in disciplines die voor mij nieuw waren. Zoals: Padded knive, padded stick en bangkaw.

Wij kennen in Europa het fullcontact sparren eskrima waarbij je 3 rondes van een minuut vecht. Bij padded stick en padded knive ging dit anders.

De wedstrijden padded stick en padded knive duren 2 minuten. In die tijd probeer je technieken uit te voeren waarbij je de ander als eerste raakt. Eigenlijk net zoals bij Taikwando. De deelnemer die aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft die wint.  

Bangkaw is een speer, of lange stok die je op ieder moment van de wedstrijd met 2 handen vast moet houden. Verder gelden dezelfde regels als bij fullcontact sparren.

Eerste Europese kampioenschappen van de WEKAF in Nederland

Tijdens de boardmeeting met alle country directors werd natuurlijk ook vooruit geblikt. De eerst volgende officiële WEKAF wedstrijden zijn de Europese kampioenschappen. Super tof dat wij de eer hebben gekregen om deze in 2023 voor het eerst in Nederland te organiseren. Een mooie mijlpaal om naar toe te werken komend jaar. Wordt vervolgd…

boardmeeting wekaf international

Bijzondere reis

Het was een bijzondere reis. Met ontmoetingen met oude bekenden, maar ook veel nieuwe mensen. Zoals de nieuwe SGM van Doce Pares multistyle Don Cuesta en Erwin Mosqueda van Doce Pares Los Angeles. Maar ook van andere stijlen. Zoals GM Nick Elizar van Balintawak, Gm Felix Roiles van Pakamut (Budo brothers) en Gm John Mac van Cacoy Doce pares. Dat wij de eerste editie van de Europese kampioenschappen hier in Nederland mogen organiseren is natuurlijk ook wel speciaal.

Mis niets van de ontwikkelingen rondom de Europese kampioenschappen en andere activiteiten die we het komend jaar organiseren. Meld je via de knop hieronder aan om updates te ontvangen. 


Tags

Arnis, Eskrima, Filipino martial arts, Kali, Knife defence, wedstrijden


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}